Hva betyr AI-utviklingen for din virksomhet? Og hva betyr den for deg?

På neste itSMF-konferanse setter vi fokus på AI. Etter et år med ChatGPT er vi blitt vant til forbløffende troverdige svar på sekunder. Hvor mye stoler vi på svarene? Hvor sterkt står vår evne til kritisk tenking i møte med AI? Er vi klar over hvor mye AI-verktøy endrer samfunnet vårt? Dette nyhetsbrevet viser noen av de viktige AI-perspektivene vi vil sette under lupen på konferansen. 

2023 ble året da generativ AI ble allemannseie. Og det raskt. Facebook brukte fire og et halvt år på å nå 100 millioner brukere, Instagram brukte to år, mens språkmodellen ChatGPT brukte to måneder! Vi ser nå et kappløp om å utforske mulighetene med den nye teknologien, men veldig få som snakker om truslene. På itSMF-konferansen 2024 vil du høre om begge deler.

Vi utvider Early Bird-fristen til 15. desember! Meld deg på nå!

Hva betyr AI-utviklingen for din virksomhet? Og hva betyr den for deg?

Da ChatGPT ble lansert for ett år siden, var intelligensnivået på linje med en tenåring. Nå består den eksamen på en rekke høyere utdanninger inkludert jus, medisin og business-analyse. Og dette er bare starten!
 
 
ChatGPT har på et vis «hacket» seg inn på menneskets kommunikasjonssystem. Vi kan tro vi snakker med en venn, men så er det en AI. Den er en lystløgner, for plausible tekster kan vise seg fullstendig falske. Hvordan blir neste valgkamp i USA, når propaganda ikke bare spres med AI, men skapes av AI med formål å vekke følelser? Dette kombinert med AI-genererte bilder og filmer, blir det i det hele tatt mulig å skille «fakta» fra «fake»?
 

 
Dette trenger vi å lære mer om!
For å kunne snakke om AI, må vi sette oss inn i hva AI er og ikke er. AI dukker nok ikke opp som roboter i gatene, som i science fiction filmer, men det som er skummelt er hvordan vi mennesker tar dem i bruk og påvirkes. I tillegg har vi bærekraftaspektet. Visste du at ChatGPT drikker en flaske vann for hvert 20. søk, og bruker like mye energi som en hel by? På itSMF-konferansen skaffer vi oss kunnskap, og setter fokus på hvordan vi IT-folk kan bidra til ansvarlig, grønn og smart bruk av AI.
 
I mars 2023 underskrev over hundre AI-eksperter et åpent brev om å sette AI-utviklingen på pause, for å få på plass bedre regulering. Men myndigheter bruker lang tid på slikt, og AI-utviklingen lar seg ikke stoppe. Så hvordan kan vi bli bedre forberedt? Hvordan bruke AI til det beste for mennesker, samfunn og planet, og samtidig unngå de store bivirkningene?


Møt noen av Skandinavias beste AI-eksperter:

Kunstig intelligens redder liv – legenes nye superkrefter

Ishita Barua, Livv Health

Kunstig intelligens former og forandrer samfunnet vårt. KI kan diagnostisere kreft, oppdage ny antibiotika og forutse pandemier.


Ishita Barua er lege med doktorgrad i AI innen medisin. Hun er kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner og har nettopp gitt ut boka «Kunstig intelligens redder liv – AI er legenes nye superkrefter».

På konferansen vil hun både holde workshop og foredrag. I foredraget vil hun forklare hvordan kunstig intelligens fungerer, hvordan det brukes i dag – og ikke minst hvilken utvikling vi har i vente. I workshopen går hun mer i dybden, både på muligheter og utfordringer.

Les mer her!


AI-medaljens mørke bakside: La oss snakke alvor!

Dácil Hernández, Director Data & AI, Nagarro

I mai i år gikk et falskt AI-generert bilde av en eksplosjon nær Pentagon viralt og forårsaket midlertidig kollaps i det amerikanske aksjemarkedet. Hendelsen viser risikoen knyttet til uregulert AI-teknologi, og potensialet for feilinformasjon.
 
Dácil Hernández er AI-direktør i Nagarro, og en av Sveriges mest innflytelsesrike AI-eksperter. Hun synes det er på høy tid å løfte frem de store spørsmålene innen AI-etikk og sikkerhet. Med AI følger store dilemmaer og risikoer. For å unngå uventede, mørke konsekvenser, må vi holde AI i sjakk med menneskelig visdom og innsikt. Dette vil Dácil snakke mer om i sitt foredrag.

Les mer her!


In the Age of AI, Empathy is More Important than Ever

Federico Lozano, NTNU, UiB, NHH, Pracademy

På de fleste fag på NTNU synker studentantallet utover i semesteret. På Fede sine forelesninger i Innovasjon og Design Thinking dobler det seg!
Denne fyren er et fyrverkeri. Han underviser både på NTNU, UiB og NHH. Den 6. mai 2021 døde han fire ganger, og har nå startet opp «Die Before You Die» for å hjelpe mennesker til å skape meningsfulle liv.

På konferansen får du selv mulighet til å oppleve Federico Lozano. Forvent et foredrag litt utenom det vanlige: «There’s no denying that AI is a radically disruptive technology – we’d be foolish to ignore it. Instead of seeing it as a threatening job killer, though, we should experience it as a tremendous opportunity to focus and thrive on what truly makes us human: our capacity to connect deeply with one another.”
 
I tillegg vil han holde workshop i sitt spesialfelt Design Thinking. Begge deler går på engelsk

Les mer her!


Introduksjon til ChatGPT som praktisk verktøy

AI-modeller som ChatGPT er på full fart inn i vår arbeidshverdag.
I denne workshopen får du nyttige og praktiske eksempler på effektiv bruk av ChatGPT. Hvordan kan du bruke teknologien på en måte som gir praktisk nytte og verdi, og samtidig ivaretar sikkerheten?

Målet med denne workshopen er å gi økt kompetanse og forståelse for hva teknologien er - og ikke er. Vi viser også hvor mulighetsrommet ligger, samt håndterer ulike myter rundt teknologien. 

Wilhelm Hartvig har master i bruk av AI fra NTNU. Han er AI-ansvarlig i Sopra Steria og ansvarlig for Sopra Sterias ChatGPT-kurs.

Les mer her!


GPT står for Generative Pre-trained Transformer:
*
En transformer er kunstige nevroner satt sammen i et nevralt nettverk på en spesifikk måte, med tilbakekoblingsfunksjon for læring.
*Pre-trained betyr at koblingsstyrkene mellom nevronene er trenet på å føre et naturlig språk.
*Generative vil si at den nå kan skape plausible setninger basert på det den har lært under trening.


Husk, det er ikke AI i seg selv som endrer fremtiden vår. Det er hvordan vi mennesker velger å bruke den. Dette krever at mange nok både skaffer seg kunnskap og engasjerer seg i debatten. Som forberedelse til konferansen kan vi anbefale å lese Inga Strumkes bok «Maskiner som tenker».
 
Velkommen til itSMF-konferansen:
 “Wake me up! – IT for en bærekraftig fremtid!” 6.-8. mars 2024.

Vi utvider Early Bird-fristen til 15. desember! Meld deg på nå!

Silje Falla Tørmoen